“Zweedse Prinsessentaart, wat is dat nu ook alweer”

 

Als ik zeg “Zweedse Prinsessentaart” krijg ik vaak als antwoord: “Oh, ja die ken ik”. Sommige roepen “IKEA” en anderen beginnen te praten over de Zweedse Kerstmarkt in Rotterdam.   

De Prinsessen

De traditionele kleur van de taart is groen. Hij wordt bestrooid met poedersuiker en gedecoreerd met een roze roos bovenop. Wacht even zeggen sommige, je zei “Prinsessentaart”, maar de taart die je beschrijft ziet er niet uit als een kindertaart met een prinses erop. 

Dat klopt, de naam van de taart was oorspronkelijk Groene taart. 

Het originele recept uit 1948 is anders dan het recept van vandaag de dag. Het was een cake gevuld met vanille crème en bekleed met groen gekleurde amandelspijs met een roze roos er bovenop.  

img_6208_prinsessornaskokbok

Het recept is ontwikkeld door foodschrijver en huishouddeskundige Jenny Åkerström. In het begin van de 20e eeuw had ze een huishoudschool voor jonge meisjes op Östermalm in Stockholm. Onder de studenten waren ook de prinsessen Margaretha, Märtha en Astrid, dochters van prins Carl en prinses Ingeborg. Astrid zou later koningin van België worden.

Er wordt gezegd dat de prinsessen vooral dol waren op de groene cake, waarvan de naam al snel werd veranderd in Prinsessentaart. 

 

Princesses-Martha-Margaretha-and-Astrid-of-Sweden

De lerares huishoudkunde verzamelde alle recepten in “Het kookboek van de prinsessen”. Ze benadrukt: “Zorg ervoor dat de amandelspijs niet aan de zijkanten vouwt. Het moet glad en mooi zijn, helemaal naar beneden.”

De Prinsessentaart

 

De “Prinsessentaart” of te wel de Prinsesstårta (in het Zweeds) is nog steeds zo populair dat er elk jaar ongeveer een half miljoen van worden verkocht. Bij de geboorte van prinses Estelle in 2012, waren de prinsessentaarten overal in Zweden uitverkocht.

Een leuk weetje: de laatste week van september is in 2004 door de organisatie van Zweedse Patissiers en banketbakkers omgedoopt in “De week van de Prinsessentaart”.

Tegenwoordig wordt de prinsessentaart standaard gevuld met patisserie crème, slagroom en wordt vaak in combinatie met frambozen jam of verse frambozen gemaakt en daarna bekleed met marsepein.

De taart wordt door iedere bakker op hun eigen manier gemaakt. Ook ik heb voor GunillasCakePlace een eigen taartrecept voor de Prinsessentaart ontwikkeld. Meer daarover in de komende blogs.

De Zweedse Prinsessentaart

In Zweden spreekt men van Prinsessentaart, maar buiten Zweden is deze taart bekender onder de naam “Zweedse Prinsessentaart”.   Mijn superlekkere versie bestel je op mijn webshop onder het kopje Zweedse Prinsessentaarten.

Wil je deze taart ook zelf maken, hou dan de “OnlineAcademy” pagina in de gaten of schrijf je hieronder in om op de hoogte te blijven.

 

Op de hoogte bijven van mijn blogs en andere taartweetjes? Schrijf je hier in:

Gunilla is gediplomeerd patissier en heeft een PME-professional diploma in cake decorating. 

Taartwinkel

In de TaartWinkel van GunillasCakePlace kan je kiezen uit een assortiment van verschillende taarten, gebak en andere lekkernijen

Voor bruidstaarten kan je naar bruidstaarten.gunillascakeplace.nl gaan.  

Marsepeinrozen
Lekkere TAARTEN

“Ik werk graag met een interieur van verschillende lagen, waarbij de combinatie van biscuitdeeg en vulling elkaar versterken tot een heerlijk geheel. Hierin kunnen verschillende smaken verwerkt worden.”